Lisa Scholtens - dammen

Lisa Scholtens Wereld Kampioene Sneldammen (bericht op De Toren Online)

Afgelopen week werd er in het Poolse stadje Szklarska Poręba het wereldkampioenschap jeugddammen gehouden. Het stadje staat bekend als een skigebied en is gelegen in een vallei met prachtig natuur. Kortom, een goede locatie om het WK Jeugddammen te houden. Lisa vertrok 28 november met Team NL KNDB met het vliegtuig vanuit Amsterdam om daar het WK met het klassieke speeltempo te spelen.

Lisa pakt ook brons bij reguliere WK
Lisa begon het toernooi met een winstpartij. Altijd een lekker begin! In totaal heeft Lisa in het reguliere WK twee keer een partij verloren, 3 remise gespeeld en 4 overwinningen behaald. De opzet van de partijen ging allemaal wel goed, maar Lisa had soms moeite om haar voordeel om te zetten in winst. Toch bleef ze overeind en haar concurrenten verloren van elkaar ook punten. “Ik had de hoop nog niet opgegeven. De laatste dag moesten we nog twee ronden spelen en ik stond maar één punt achter de nummer 3.” In de achtste ronde speelde Lisa tegen de Poolse Klara Kornaga. In de opening won Lisa als snel een schijf door enkele dreigingen tegen de aanval in te zetten. Maar door een verkeerde beslissing van Lisa kreeg haar tegenstandster compensatie en eindigde de partij in remise. “Ik baalde enorm dat ik niet won. Ik weet niet wat er allemaal gebeurde en waarom het fout ging.”
Dan is er nog één ronde te gaan, de laatste 9e ronde. Alles zou mee moeten zitten om alsnog met een eindsprint de derde plaats te bemachtigen. Ze moest dan Daryna Mosiienko uit Oekraïne verslaan die derde stond. En dat deed Lisa! “Dit keer ging het goed. Mijn tegenstander blunderde enorm in het eindspel. De partij was anders misschien wel remise geworden.” Het was nu afwachten voor Lisa wat eindstand zou worden. Net als Lisa hadden zowel de Estse Karmen Kuusik als Daryna Mosiienko ook 11 punten. “Na het afwachten tot alle partijen klaar waren, was de eindstand te zien op internet. Volgens deze stand was ik 3e in mijn leeftijdscategorie. Met een minimale weerstandvoorsprong op de nummer vier. Ik had een iets sterker programma gehad. Mijn coaches Ester van Muijen en Heike Verheul hebben voor de zekerheid nog bij de hoofdarbiter nagevraagd of deze uitslag definitief was. En dat was zo!”, zegt de glunderende Lisa na deze bijzonder welkome verrassing en geweldige prestatie. Het was een spannende fotofinish op het eind die in het voordeel viel voor de damster uit Slagharen. Hiermee heeft Lisa dus de bronzen medaille gewonnen. Lisa ontvangt voor deze prestatie een kandidaat-meestertitel: CMFF, Candidat Maître FMJD Féminin.

Lisa pakt de wereldtitel in het blitz
Traditioneel wordt het WK afgesloten met het sneldammen, ook wel het blitz genoemd. Dit was op zondag 5 december. Lisa bezorgde zichzelf daarbij op Sinterklaas een mooi cadeau!
Het speeltempo bij blitz is gering, nl. 10 tot 15 minuten per partij. De schijven vliegen dan letterlijk over het bord. Een moeilijke discipline, want je moet alles 10 keer zo snel doen: rekenen, zetcontrole, taxeren en ook de klok in de gaten houden want als je tijd op is, verlies je de partij. Nieuw toernooi, nieuwe kansen dacht Lisa. “Zaterdagavond had ik nog even geoefend om in het sneldamritme te komen. Het is altijd even schakelen na een zwaar toernooi met lange partijen.” Lisa sliep die avond niet goed. De vele aandacht en alle leuke positieve reacties en felicitaties voor mijn bronzen medaille waren overweldigend. “Gelukkig had ik heel veel zin in het sneldammen en barste ik van de adrenaline om weer fit de nieuwe dag te beginnen. De bronzen medaille gaf mij nieuwe energie!” In de eerste ronde trof ze gelijk de huidige wereldkampioen MFF Tunaara Fedorova uit Rusland. Lisa hield deze partij erg knap op remise. “Het was een bekende opening die ik kreeg. Ik kon daardoor snel zetten doen en tijdwinst pakken. Tunaara viel vervolgens aan, waardoor ik kon omsingelen. Uiteindelijk gaven we beiden niks weg. Ik was erg tevreden met het resultaat.” Vervolgens kwam Lisa pas echt op stoom en ging daarna als een speer. Ze sneldamde de ene naar de andere topspeelster van het bord, onder wie de nummer 2 op het WK Darya Nikifarava. “Ik speelde bewust snel om mijn tegenstanders onder druk te zetten en probeerde allerlei zetjes erin te vlechten. Dit werkte goed, want veel van mijn tegenstanders trapte ergens in.” Ze boekte maar liefst vier overwinningen achter elkaar en stond alleen aan de top. Echter, verloor ze ongelukkig in de zesde ronde van de Wit-Russische Nastassia Sakalova. “Dit was balen, want ik had een voordelig eindspel. Ik had alleen nog maar 2 seconden op de klok en was te laat om een zet te doen.” Toch stond Lisa er nog goed voor in het klassement en gelijk in de volgende ronde heroverde ze de koppositie na een overwinning op de Oekraïense CMFF Daryna Lobanova. Met nog een ronde te gaan wist Lisa één ding zeker: bij winst is zij de nieuwe wereldkampioene. De spanning was om te snijden. De partij verliep niet zoals gehoopt. De Litouwse Milana Simenaite gaf geen krimp. De stand was remise, maar toen deed mijn tegenstander een onreglementaire actie en verloor ze direct de partij.“ Ook als was het remise geweest, dan was Lisa ook 1e geworden. Lisa straalde vervolgens van geluk toen ze zichzelf wereldkampioene mocht noemen.

Blinddammen
Lisa is begonnen op haar zevende bij de Hoogeveense Jeugddamclub onder leiding van jeugdleider Gerard Bruins. Via het schooldammen is ze in aanraking gekomen het met prachtige damspel. Ze woont nu in Slagharen. Haar persoonlijke trainer is Zainal Palmans en vanuit de bond (KNDB) wordt ze getraind en gecoacht door Ester van Muijen. Ook krijgt ze blinddamtraining van Nick Waterink. Lisa is vier keer Nederlands kampioene (2014, 2015, 2017 en 2021) geworden in de welpen-, pupillen- en aspirantencategorie voor de meisjes. Daarnaast heeft ze ook een voorliefde voor het blinddammen, wat heel bijzonder is. Heel veel topdammers kunnen niet wat zij kan. Lisa heeft dan een leeg bord voor zich, zonder schijven. Haar tegenstanders hebben wel een bord met schijven voor zich, maar ze zitten zo, dat Lisa dit bord niet kan zien. Ze heeft, onder toeziend oog van Prof. Dr. Erik Scherder (Neuropsycholoog VU Amsterdam), een online blindsimultaan gegeven tegen drie tegenstanders. Ze won twee van de partijen speelde eenmaal remise.

We gaan waarschijnlijk nog veel horen van Lisa. “Mijn volgende doel is om bij het reguliere toernooi wereldkampioen te worden en mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap voor de dames."


 ocixowpgub schreef op 09-07-2022:
http://slkjfdf.net/ - Aqepiopem Osuciqovu drc.ifbk.lisascholtens.nl.pti.xm http://slkjfdf.net/

 udanejag schreef op 09-07-2022:
http://slkjfdf.net/ - Ibuhez Ilissa pvd.qxbe.lisascholtens.nl.wlx.ww http://slkjfdf.net/

 umasiburbcok schreef op 09-07-2022:
http://slkjfdf.net/ - Utidexozu Aqicol flu.zqqv.lisascholtens.nl.dci.uk http://slkjfdf.net/

Reageren? - Klik hier -


Naam: Terug naar Home